Horolezec Tommy Caldwell bude přednášet v Praze!

22. 10. 2015 – Afganistán, Asie
různí
různí

Americký bombarďák, free lezec a ambasador horolezecké outdoorové firmy Patagonia Tommy Calwell bude přednášet v Praze! V rámci české zastávky světové tour BANFF Mountain Film Festivalu přijede a 19.11.2015 doplní program o své vystoupení.

Má na kontě několik prvovýstupů v Americe a jako první na světě dokázal (letos v lednu) spolu s Kevinem Jorgesonem VOLNĚ vylézt Dawn Wall na El Capitan v Yosemitech! Tento kopec - spíš bych napsal monolit a nebo stěnu - má evidentně rád, protože tady už jako první na světě uskutečnil několik volných výstupů. (Kdo jste kdy viděli fotku, jak to vypadá a kdo jste tam klidně byli někdy s lany, víte, o čem jde řeč.)


Volně vylezl The Nose. Dva dny na to vylezl The Nose za 12 hodin. O pár dní později vylezl The Nose za 11 hodin. Hned poté vylezl Freerider za 12 hodin. Takže jako první na světě volně vylezl obě významné cesty na El Capitana během 24 hodin.


Caldwell a jeho kolegové Beth Rodden, John Dickey a Jason Smith byli uneseni a drženi jako rukojmí povstaleckými jednotkami v Kyrgizstánu v roce 2000. Nakonec se jim podařilo utéct. O tři roky později se Tommy oženil s Beth. Prožitá zkušenost asi měla svoji sílu:-)


Koukněte na www.tommycaldwell.com nebo na www.banff.cz . O horolezectví i o síle těla a ducha bude přednášet devatenáctého listopadu v kině Aero v rámci festivalu Banff World Tour 2015.

Poděl se o svůj názor

Související články