Koktejly z cest
Víte, co je Černá smrt, Michelada nebo Papa Daiquiri? Na všechny tyto drinky můžete narazit při letních cestách po světě. Jak chutnají? A dají se připravit i doma na zahradě?
Islandská Černá smrt
Na Islandu, ostrově gejzírů a elfů, vám bude chutnat islandská pálenka s legendární přezdívkou Černá smrt. Doma si po návratu smíchejte brennevin (islandskou pálenku podobnou naší kmínce), šťávu z černého rybízu a citronovou šťávu v poměru 3: 2: 1, přidejte cukrovou vodu podle chuti, míchejte s ledem a v ústech se vám otevřou islandské vzpomínky.
Papa Daiquiri
Daiquiri ve formě drceného ledu, limetky, cukru a rumu zná každý. Vyzkoušejte svého barmana, jestli umí namíchat Papa Daiquiri. Hemingway byl diabetik, a když viděl přípravu tohoto nápoje, zeptal se, jestli by to nešlo bez cukru. A tak nový drink dostal pojmenování papa, jak všichni Ernestovi familiárně říkali na Kubě. Daiquiri bez cukru, zato s dvojitou dávkou rumu.
Mexická Michelada
Máte rádi bizarní chutě světa? V tom případě bude pro vás tento zvláštní koktejl jako dělaný. Velké pivo v orosené sklenici, kterou zevnitř potřete něčím pořádně štiplavým a hranu namočíte v soli. Mexičané svůj podivný radler zbožňují a pijí jej při téměř každé příležitosti.
Singapore Sling
Být v Singapuru a nedat si Singapore Sling v Dlouhém baru elegantního hotelu Raffles je hřích. Tento koktejl vymyslel kolem roku 1915 Číňan Ngiam Tong Boon z největšího čínského ostrova Hainan a pokud nemáte dokonale zásobenou chladničku, ani ho doma nezkoušejte. Koneckonců, originál je jen jeden – v Singapuru – a skládá se z 3 cl ginu, 1,5 cl cherry brandy, 0,75 cl Cointreau, 0,75 cl DOM Bénédictine (bylinkový likér), 1 cl grenadiny, 12 cl ananasového džusu, 1,5 cl čerstvého limetkového džusu a kapky Angostura bitters.
Patagonské Baileys
Za tímto nápojem musíte procestovat pořádný kus světa. V nejvzdálenějších fjordech Patagonie vám před návratem z túry na vaši expediční loď nalijí do sklenice whisky, přidají horké kakao a zasypou spoustou tisíce let starého ledu z ledovce.
Jihoamerické Pisco Sour
Dnes se těžko věří, že Peru a ne Chile bylo v 16. století centrem výroby vína v Jižní Americe. A už tehdy Španělé z hroznové šťávy pálili Pisco, které dostalo svůj název podle přístavu, z něhož ho vyváželi do Evropy. Smíchejte Pisco s vaječným bílkem, cukrovou vodou, citrónem a máte dokonalý a efektivní drink na léto.
African Brew
Amarula, krémový likér vyráběný z bobulí, které milují sloni, je symbolem Jižní Afriky. Míchá se s kopečkem čokoládové zmrzliny, drceným ledem a trochou zralého rozmačkaného banánu, podává se ve sklenici na víno a zdobí čokoládovou tyčinkou. Perfektní dezert po grilování na terase.
Caipirinha
Nelze ji nezmínit. Máme pro vás však tip. Nepijte ji doma. Pojeďte do brazilského Rio de Janeira, posaďte se na plastovou židli v jednom ze stánků slavné pláže Copacabana, nebo se zapojte do večerních mejdanů ve čtvrti Ipanema. Je to božský zážitek nechat si ji namíchat místním barmanem při západu slunce.
Manhattan
Když matka Winstona Churchilla organizovala v roce 1874 banket v New Yorku, netušila, že dala podnět pro vznik drinku, který bude po 150 letech pít (nejen) americká smetánka. Během prohibice americkou whisky nahrazovala kanadská, ale mix whisky, italského vermutu a angostury bitter se zachoval dodnes. Nejlépe chutná s výhledem na Manhattan.