Sůl – pod zemí a v kuchyni
Kuchař Milan Václavík nabízí středomořský recept a přidává exkurzi do dějin získávání bílého zlata.
Sůl používají miliony lidí denně na celém světě k dochucování jídel! V historii natolik ceněna, že se jí přezdívalo bílé zlato a obohacovala peněženky mnohých obchodníků.
Solný důl ve Wieliczce je jedním z nejstarších a zároveň největších solných dolů na světě. Bílé zlato se tady těží už od 13. století. Horníci se za sedm set let prokutali 327 metrů hluboko pod povrch země a celkově vykopali neuvěřitelných 300 kilometrů šachet! V podzemních prostorách Wieliczky se nachází neuvěřitelných 40 kapliček vyzdobených sochami a obrazy ze soli i několik solných jezer. Síně mají na výšku několik desítek metrů. Jsou tak obrovské, že se zde uskutečnil i let balonem, nebo skok bungee jumping. Obojí je zapsané v guinessově knize rekordů!
Už před šesti tisíci lety!
Wieliczka a její solné doly se nachází deset kilometrů od Krakowa. Podle pověstí přivedla do kraje první horníky svatá Kinga polská, matka chudobných a ztrápených, která chtěla napomoci kraji se vzpamatovat po válce s Tatary. V šachtách je ovšem nainstalovaná expozice, kde si prohlédnete, jak se sůl v oblasti těžila už před 6000 lety. Podzemní prameny vyvěrající v době neolitu na povrch byly obohaceny o sůl. Pravěcí lidé pak vodu vyvařili a po odpaření jim zůstávala usazenina soli. Když prameny vyschly, začalo se kopat hlouběji.
Nejdříve studny, pak ještě hlouběji a první hrouda kamenné soli se objevila už na dvaceti metrech! Ve 13. století se pak těžba rozběhla naplno. Polsko na prodeji velmi kvalitní soli rychle bohatlo a důl se stával velikou chloubou země. Proto sem polští šlechtici už v 15. století začali vodit své vzácné hosty. Jen namátkou doly navštívil například Mikuláš Koperník, který má v podzemí i svou sochu, Císař František Josef I., ruský car Mikuláš I., básník Goethe, Karol Wojtyla (pozdější papež Jan Pavel II.), ale i například Bill Clinton.
Sůl v minulosti sloužila jako platidlo a zajímavostí je také to, že anglické slovo salary (výplata) pochází právě ze slova sůl.
Podzemní jezera
Celá dvou a půl hodinová procházka bere dech na každém kroku. Nachodíte při ní zhruba tři a půl kilometru. Kromě instalovaných podzemních expozic, kde si prohlédnet,e jak se sůl ze země těžila, uvidíte i tři jezera. Nejhlubší z nich má devět metrů. Má nádherně tyrkysovou barvu a hustota soli v jezeře je neuvěřitelných 320 kg soli na metr krychlový!
V dole jsou i podzemní prameny. Voda se musela při těžbě odvádět na povrch, protože narušovala statiku chodeb. Dnes se využívá k inhalaci. Nedaleko vchodu do dolů je postavená nová černá oválná stavba. Když přijdete blíž, všimnete si, že celá budova je z malých klacíků, přes které kape slaná voda. Ta se odpařuje a pomáhá v léčbě nejrůznějších chorob. Můžete se zde posadit a v klidu inhalovat vůni dřeva smíchanou se solí.
Kaple svaté Kingy
Práce na této nejkrásnější kapli začala už v roce 1896 a trvala třicet let. Všechno v ní je vyrobené ze soli. Lustry z broušené soli, oltáře, sochy i obrazy vytesané do stěn. Není to dílo žádných umělců, ale samotných havířů. Práce havíře se dědila z otce na syna a za tuhle náročnou práci měli privilegium horníci odcházet do důchodu už po 25 letech práce. Dnes se využívá ke koncertům a svatebním obřadům.
V podzemních prostorách se pak nachází i restaurace a různé krámky se suvenýry. Na povrch se pak dostanete klasickým hornickým výtahem, což je ta nejzábavnější část prohlídky. Výtah jede potmě šachtou rychlostí čtyři metry za sekundu a doslova se do něj vmáčkne osm lidí.
Vyzkoušejte si středomořský recept na rybu pečenou v soli
Můžete zvolit pstruha, pražmu, mořského vlka nebo jakoukoliv jinou rybu v celku. Rybu omyjte v tekoucí vodě a osušte ubrouskem do sucha.
Tymián s bazalkou nasekejte najemno. Smíchejte nasekané bylinky s citronovým pepřem a trochou olivového oleje. Pokud nemáte citronový pepř, postačí nahrubo mletý pepř barevný.
Směsí nasekaných bylinek potřete rybu zvenku i zevnitř. Vnitřek ryby naplňte nakrájenou limetkou a zbytkem neposekaných bylinek.
Příprava solné krusty je velmi jednoduchá. Hrubozrnnou sůl smíchejte s vyšlehaným bílkem a pár kapkami bílého vína. Nejlepší je mořská sůl, dá se použít i kosher sůl. Důležité je, aby byla hrubozrnná. Směs má mít konzistenci vlhkého písku.
Na dno pekáče položte první vrstvu soli. Na ní položte rybu a zbytkem směsi rybu oplácejte tak, aby byla v krustě celá zabalená. Takto připravenou rybu dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečte zhruba 20 minut. Hlídejte si teplotu podle druhu trouby, aby se vám krusta nepřipálila. Po upečení stačí rozlousknout krustu a dobrou chuť.
Milan Václavík